Large scale horticulture

Lipetsk Agro

Lipetsk Agro: 200 kg komkommers per vierkante meter

Het Russische Lipetsk Agro heeft afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in techniek. Naast Kubo Ultra-Clima kassen gebruikt Lipetsk Agro Gavita armaturen om topoogsten te realiseren.

Op de locatie in Lipetsk wordt gekweekt onder 230W HPS licht per vierkante meter, wat veel is voor komkommers. Dmitry Lachin, voorzitter van de raad van bestuur, legt uit: “Wij zien een directe, lineaire relatie tussen de lichtniveaus en de opbrengst. In plaats van grotere kassen te bouwen gebruiken we hogere lichtniveaus. Door het gebruik van de Ultra-Clima kas kunnen we het klimaat daarbij uiterst goed regelen.”

Lipetsk Agro teelt ook tomaten. Op dit moment beslaat het complex 40 ha, 8,5 ha voor tomaten, 20 ha voor komkommers en de rest voor opkweek en facilitaire ruimte. Op de kweeklocatie in Dankov wordt dit jaar 10 ha voor tomaten bijgebouwd.

Lachin koos voor Gavita omdat hij met beste armaturen toekomst-klaar wil zijn. ”We zijn al meer dan 25 jaar actief in deze markt en weten hoe het werkt. We kozen voor Gavita vanwege de beste leveringsvoorwaarden en de beste service. Maar daarnaast zien we ook dat de armaturen een hogere lichtopbrengst hebben dan de competitie.”
Op dit moment is de opbrengst in de komkommerkas 180 kg per vierkante meter, maar Lachin is er van overtuigd dat komend jaar de 200 kg gehaald gaat worden.